La Fundació President Amat Roumens ha adquirit la unitat productiva de la cooperativa tèxtil terrassenca Teixidors en el marc dels concurs voluntari que aquesta última entitat va presentar al febrer en un jutjat mercantil de Barcelona. Amb aquesta operació, s’assegura la continuïtat d’aquesta emblemàtica cooperativa, amb més de trenta anys d’història, així com els lloc de treball de les vint-i-quatre persones amb dificultats d’aprenentatge que treballen a Teixidors. En l’acord també s’ha inclòs la contractació dels professionals (al voltant d’una dotzena) que ja treballen com a personal de suport en aquesta empresa social, assumint Fupar tota l’activitat que venia desenvolupant-se en Teixidors.

La intenció és donar continuïtat i reforçar aquest projecte. D’una banda, pels treballadors i la labor que s’està fent en aquest sentit i d’altra banda, perquè es tracta d’una autèntica fàbrica tèxtil del segle XIX basada en telers de fusta i un producte de molta qualitat que realment és difícil de trobar.

A a mig termini, està previst que la seu social de Teixidors (C/ Mas Adei) es traslladi a les instal·lacions del Condicionament Terrassenc, de manera que els treballadors guanyaran en condicions laborals, ja que ara tenen un espai molt reduït. Amb aquest nou emplaçament, Teixidors es podrà visitar i passarà a ser una activitat visible per a la ciutadania.

També es preveu, per aquest mes de desembre, que la botiga que la cooperativa tèxtil Teixidors manté en el Raval de Montserrat es traslladi al Centre Cultural, en la Rambla d’Egara. L’establiment, que funcionarà com una boutique, es situará a l’exterior, entre l’entrada principal del Centre Cultural i el bar que fa cantonada amb aquest edifici.

Més de trenta anys de labor social

Des de la seva fundació en 1983, Teixidors és una cooperativa amb vocació social la finalitat de la qual ha estat aconseguir la integració i la independència econòmica de persones amb dificultats d’aprenentatge. Aquest objectiu sempre prioritari es desenvolupa a partir d’un treball extraordinàriament creatiu amb el teler manual (una reproducció millorada dels que s’utilitzaven fa més de dos-cents anys). Per tant, tot el teixit està elaborat artesanalment, un procés en el que la tasca de cada treballador és insubstituïble i s’extreu de la matèria primera totes les seves potencialitats. Aquest model genera productes originals i únics.