Fupar i el Grup BBVA han presentat aquest matí a Terrassa un projecte basat en un nou mètode per atendre les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) que són usuàries del Centre Ocupacional. La posada en marxa d’aquesta metodologia, anomenada teacch, ha permès incrementar la millora de la qualitat de vida d’aquestes persones, fet pel qual s’han creat dues noves sales específiques per donar atenció a aquest col·lectiu.

fupar_tea_01

 

Aquest projecte es va iniciar l’any 2013 quan es va detectar que en el Centre Ocupacional, que atén 154 persones amb discapacitat mental, hi havia un col·lectiu de persones que tenien un diagnòstic associat a l’autisme. A nivell funcional les persones amb trastorn de l’espectre autista no responen de la mateixa manera i tenen una manera particular d’entendre les emocions. La directora del Centre Ocupacional, Marta Puig, ha explicat que al conviure amb persones amb altres discapacitats mentals presentaven trastorns en el seu comportament.

 

 

La singularitat del mètode teacch es basa en l’anticipació i l’aplicació d’un cronograma molt específic en un entorn que els preserva la seva manera de ser. Les persones amb TEA tenen en comú la necessitat d’estar en espais que els donin seguretat, amb pocs inputs visuals i on hi hagi molt silenci. També és caracteritzen per ser persones molt ritualistes que necessiten preveure i saber què faran al llarg del dia amb molta antelació. Fruit d’aquestes necessitats, les noves sales estan aïllades del soroll, tenen una distribució del mobiliari molt determinada i al començar el dia treballen primer de tot l’organització de tota la jornada.

fupar_tea_02

 

Actualment, Fupar dóna ocupació i até a més de 300 persones amb discapacitat intel·lectual a través d’un Centre Ocupacional i un Centre Especial de Treball. La vinculació del Grup BBVA (format per BBVA i CatalunyaCaixa) amb Fupar s’emmarca en l’acord que l’entitat financera manté amb la Fundació Antiga Caixa Terrassa amb la intenció de donar continuïtat a les activitats més emblemàtiques de l’obra social de les antigues caixes.