El cicle “Quan estic malalt, escolta’m” està liderat en primera persona per les persones amb discapacitat i dona pautes sobre el tracte adequat en l’àmbit sanitari

Fupar i Prodis han posat en marxa a Terrassa la segona edició del cicle de xerrades “Quan estic malalt, escolta’m”. En ell, persones amb discapacitat intel·lectual expliquen de primera mà als professionals sanitaris com els hi agrada ser atesos quan es dirigeixen a un centre de salut de Terrassa.

“M’agrada que em mirin a la cara, que no em parlin com si fos un nen i que m’expliquin les coses directament a mi, no al meu acompanyant”, explica Alfons Figueras, usuari del Centre Ocupacional de Fupar, qui lidera en primera persona les sessions que duu a terme aquesta entitat.

Les xerrades, dirigides a metges/esses i infermers/es i també a personal administratiu i d’atenció al públic, aborden les necessitats sanitàries de les persones amb discapacitat intel·lectual i donen pautes als i les professionals per superar les barreres d’accés a la sanitat a què s’enfronta el col·lectiu.

Aquestes barreres són diverses, i poden incloure la manca d’accessibilitat cognitiva en l’explicació dels diagnòstics o tractaments mèdics, un tracte infantilitzador o la manca de suports per prendre decisions sobre la pròpia salut, entre altres.

“Volem potenciar una mirada més sensible i més propera a la discapacitat, i la millor manera de fer-ho és compartint coneixement i treballant conjuntament amb els centres de salut de la ciutat”, afegeix Ana Bravo, professional de l’àrea psicosocial de Fupar.

 El cicle de xerrades té lloc al llarg d’aquest primer trimestre de 2020 a cinc centres de salut de MútuaTerrassa, incloent CAP Rambla, CSMA, CAP Oest, CAP Sud i el Servei d’Urgències.

“Estem encantats de poder col·laborar en un projecte així que ens permet millorar l’atenció que reben les persones amb discapacitat intel·lectual, humanitzar l’atenció sanitària i millorar l’experiència d’aquests pacients als nostres centres”, afegeix Mamen Galindo, Cap de Gestió de Clients de MútuaTerrassa.

Les sessions inclouen la difusió de materials divulgatius elaborats per la Federació Dincat- Plena Inclusió, de la qual formen part Fupar i Prodis, como ara una Guia de Salut per a professionals sanitaris o un Decàleg amb consells pràctics per millorar l’atenció sanitària.

“El desconeixement de tot el que envolta el col·lectiu, com per exemple quins suports necessiten o quines malalties hi ha associades, fa que moltes vegades no es pugui donar una atenció de la qualitat que requereix”, apunta Israel Belchi, responsable d’envelliment i salut de Dincat.

El cicle de xerrades és fruit de la col·laboració entre Fupar i Prodis, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, la Federació Dincat-Plena Inclusió i MútuaTerrassa. La primera edició del cicle de xerrades va tenir lloc l’any passat als set Centres d’Atenció Primària del Consorci Sanitari de Terrassa (CST).