Des del mes de gener, Fupar compta amb una nova sala multisensorial fruit del premi Territoris Solidaris atorgat per BBVA i Fundació Antigues Caixes Catalanes, en què s’han destinat 10.000€ per crear aquest espai. “Les persones ateses a Fupar tenen necessitats molt diverses i disposar d’una aula multisensorial és de gran utilitat, ja que ens permet treballar les àrees sensorials, motrius, cognitives i socials adaptant-nos a les necessitats específiques individuals de cadascuna de les persones”, explica Marta Puig, directora del Centre Ocupacional.

L’import total d’aquest espai ha estat de 19.770€ i ha comptat també amb una aportació de 2.000€ a través d’una actuació de dansa solidària a càrrec de la companyia IT Dansa. Sis mesos després d’haver estrenat l’entorn multisensorial, Fupar ha fet balanç dels beneficis aconseguits en la millora de la qualitat de vida de les persones i ha donat a conèixer la sala oficialment durant un acte de presentació.

Des de la seva posada en marxa, un total de 27 persones han fet ús setmanal d’aquest entorn, la majoria d’elles persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), i a partir del setembre està previst ampliar el seu ús a les persones amb diversitat funcional majors de 40 anys de l’entitat per tal de prevenir l’impacte que suposen les malalties neurodegeneratives.

La sala multisensorial, una eina terapèutica

En un espai multisensorial es recrea un entorn amb elements que proporcionen estímuls de forma controlada i gradual com és l’exposició a la llum, a diferents colors o a textures diverses. Es tracta d’un espai agradable, segur i accessible tant a nivell físic com cognitiu, que afavoreix l’atenció i promou l’exploració, el plaer i la creació de sentiments de benestar de les persones que en fan ús.

L’aula s’està utilitzant com a eina terapèutica d’autoregulació, d’estimulació sensorial i de desenvolupament cognitiu, millorant així l’estat emocional i conductual de les persones que fan ús de la sala. L’espai s’ha equipat amb elements regulables, que proporcionen des d’estímuls bàsics fins a complexos, com són els tubs amb bombolles, els raigs de fibra òptica que serveixen com a estímuls visuals o el mobiliari vibroacústic per a persones amb dificultats auditives.

El Premi Territoris Solidaris de BBVA

Territoris Solidaris premia projectes d’entitats sense ànim de lucre que prèviament han estat escollits pels empleats de BBVA. La iniciativa es va posar en marxa fa sis anys per tal d’apropar més la seva activitat a les societats en què està present i implicar als seus empleats en l’assignació de recursos. En aquest sentit, el director territorial a Catalunya de BBVA, Xavier Llinares, ha destacat que “la responsabilitat social forma part de la cultura del banc i de tots els empleats que hi treballen”.

En la darrera edició, Territoris Solidaris va destinar 300.000 euros a 32 projectes socials a Catalunya, amb un impacte directe sobre més de 40.000 persones. En el cas del projecte de Fupar, Llinares s’ha mostrat satisfet que serveixi per “millorar la qualitat de vida d’un dels col·lectius més vulnerables de la nostra societat i que necessita de suport”.