La consellera d’Empresa i Coneixement del Govern de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, ha visitat avui a Terrassa el centre d’artesania tèxtil Teixidors, marca social que forma part de Fupar. La consellera ha volgut conèixer de primera mà la tasca que realitza aquest centre tèxtil, reconegut àmpliament no només pel vessant social, sinó sobretot per la qualitat artesana.

La consellera ha mantingut una breu reunió amb el president del Patronat de la Fundació Antiga Caixa Terrassa (FACT), Xavier Queralt, que representa a Fupar, el Centre Cultural Terrassa i la Llar Fundació, i també s’ha reunit amb altres membres de l’equip directiu per explorar possibles vies de col·laboració que ajudin al projecte Teixidors a impulsar la internacionalització comercial dels seus productes. Posteriorment, Chacón ha visitat les instal·lacions del centre laboral par conèixer el procés de producció.

Tradició, artesania i valor social

La marca Teixidors de Fupar és un centre laboral amb clara vocació social orientada a aconseguir inclusió laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest objectiu es desenvolupa a partir d’un treball eminentment creatiu i capaç de generar productes excepcionals. Gràcies a la singularitat de les peces tèxtils, Teixidors s’ha llaurat un nom i prestigi en el sector artesà tèxtil, per la qualitat dels productes i també pel valor social.

Els teixidors i teixidores que treballen al taller creen productes únics, irrepetibles, elaborats amb materials de la millor qualitat i sota un procés artesanal des del principi de la producció. Teixidors segueix tota una filosofia de treball i aposta per la singularitat, nodrint-se de l’essència del treball artesanal, les eines, els processos i l’actitud que comporta. En aquest sentit, al taller s’hi utilitzen els clàssics telers de fusta, on s’ho filen les millors matèries primeres (llana merina, caixmir, lli…), tot seguint un procediment estrictament manual, una recepta que combina la tradició i la visió de futur.

Al 2008,  la marca Teixidors va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Artesanía, i al 2019, va ser present a la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania amb el documental Tracing 200Kg of Merino Wool ( 2012), dirigit per Borja Garmendia i guardonat amb el Grand Laus 2013 per ADG-FAD.