Fupar i Prodis gestionaran conjuntament el nou Alberg de Joventut de Terrassa (Alberg Vallparadís), situat a l’antic Ajuntament de l’Antic Poble de Sant Pere, a través d’una Unió Temporal d’Empreses (UTE) gràcies a un conveni amb l’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat. L’equipament, que s’ha adherit a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), obrirà al setembre amb 64 places disponibles per dormir-hi.

Es tracta d’un edifici emblemàtic de la ciutat, que cobra vida per oferir noves oportunitats i nous reptes seguint els principis de gestió de l’economia social, cercant en tot moment la sostenibilitat econòmica i social, i que aposta pel turisme responsable i el jovent.

Un projecte de ciutat amb vocació social

L’adjudicació d’aquest equipament a Fupar i Prodis -dues entitats amb una llarga trajectòria en l’acompanyament a les persones en situació de vulnerabilitat a la ciutat- és una nova oportunitat per generar ocupació per a les persones amb discapacitat, garantir oportunitats formatives, fomentar la inclusió i participació comunitària, i visibilitzar capacitats i habilitats. Així, l’alberg fa realitat la inserció laboral en el sector serveis, posant en valor les habilitats de relació amb els clients i la delegació de tasques pròpies d’un equipament hoteler.

Adquisció de competències i inclusió comunitària

També ofereix oportunitats formatives per a les persones amb discapacitat en recerca de feina a través de cursos teoricopràctics en atenció al client i en auxiliar d’hosteleria, que es portaran a terme de manera permanent en els propers tres anys.

És, per tant, un equipament a disposició de l’adquisició de competències que afavorirà la posterior contractació de les persones amb discapacitat en el propi projecte de l’alberg, així com la inserció en altres equipaments i empreses del sector de l’hosteleria del territori.

A més, l’alberg dona una tercera oportunitat vinculada a la inclusió i participació comunitària a través de l’organització d’activitats, itineraris culturals i activitats en l’entorn mediambiental, conduits per persones amb discapacitat que adoptaran el rol de guies culturals.

Instal·lacions per a tots els públics

L’alberg oferirà pernoctacions a preus econòmics per a particulars i grups amb necessitat d’allotjament alternatiu de baix cost i per a estades curtes. També oferirà allotjament puntual per a activitats escolars, a entitats que organitzin estades i a clubs esportius que organitzin competicions infantils o juvenils a Terrassa i comarca. Comptarà amb servei de restauració i s’hi podran llogar espais per a reunions, activitats de lleure o esdeveniments d’empresa.

La incorporació de l’Alberg Vallparadís a la xarxa Xanascat, una plataforma que acull una cinquantena d’albergs de la Generalitat, municipals o d’entitats sense ànim de lucre, servirà com a plataforma de contractació, amb més presència a les xarxes i la possibilitat de gaudir de més descomptes i promocions pels joves i entitats juvenils que vulguin fer-hi estada.