Fupar ha estat guardonada per BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) a través del programa ‘Territoris Solidaris’, que té per objectiu donar suport a diferents projectes socials triats pels empleats d’aquesta entitat bancària a Catalunya. En aquesta sisena edició dels premis, els empleats de BBVA han apadrinat 31 projectes d’un total de 137 candidatures presentades a votació a nivell territorial. Fupar ha estat una de les entitats guardonades amb el projecte “Millora la teva parla”, destinat a obtenir material per ajudar a les persones amb dificultats en la parla, la comunicació i el llenguatge que presenten necessitats de comunicació alternativa i augmentativa.

Amb aquest projecte, Fupar busca continuar millorant la qualitat de vida i fomentar la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual que formen part del Centre Ocupacional de l’entitat, a través de l’aplicació de metodologies i teràpies innovadores centrades en una atenció integral a la persona. En concret, la proposta del projecte “Millora la teva parla” rebrà una dotació econòmica que servirà per adquirir nous materials adreçats a les persones que presenten necessitats de comunicació de l’entitat, així com per realitzar formacions especialitzades en el nou ús del material multisensorial i en el disseny de programes d’intervenció, tant individualitzada com en grups de persones que presenten dificultats en la comunicació.

En aquest sentit, els resultats esperats són la millora de les competències comunicatives, lingüístiques i audiovisuals, concretament en l’àmbit de l’expressió i comprensió oral. Les persones que es beneficiaran d’aquest programa -es calcula que aproximadament un 17% de les persones del Centre Ocupacional presenten dificultats en la parla- milloraran en la iniciativa comunicativa, en la transmissió i comprensió de missatges orals, i en l’expressió del llenguatge, millorant així l’entonació, volum, ritme i gesticulació.

“Creiem en les capacitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i apostem diàriament per la seva inclusió a la societat. Millorar l’expressió i comprensió oral incideix molt positivament en el benestar personal, ja que facilita matenir relacions de qualitat amb l’entorn proper i fomenta la interrelació i creació de nous vincles socials”, explica Marta Puig, directora del Centre Ocupacional de Fupar.

Els premis Territoris Solidaris BBVA, que se celebren anualment, reconeixen projectes i/o iniciatives lúdiques, socials o esportives dirigides a col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió social. Membres representants de Fupar van recollir el premi durant l’acte d’entrega celebrat el dia 5 de febrer a Barcelona. En aquest acte, el director territorial de BBVA a Catalunya, Xavier Llinares, va destacar “la gran tasca que realitzen les entitats socials” pel que fa  la millora de qualitat de vida de les persones més vulnerables i en risc d’exclusió social.